Jonatan Spang kommer til Welcome Home Party

Uddannet skuespiller, vinder af DM i Stand-Up, direktør for Nørrebro Teater og udvalgt til at optræde for kongefamilien. Evnerne mangler ikke hos Jonatan Spang, som den 17. september gæster Hong Kong.

 

Ualmindeligt morsom, en dreven entertainer, boblevinøst suveræn timing, ekstravagant vittig og analytisk begavet. Det er blot nogle af de superlativer, som anmeldere fra Politiken, Berlingske og B.T har hæftet på komikeren Jonatan Spangs sidste show med titlen: Danmark. Den 17. september gæster han scenen i Mariner’s Club til ære for DCCs 20 års jubilæum og begyndelsen på en ny sæson her i Hong Kong. Jonatan Spangs har brugt år på at forfine sit håndværk. Læs om rejsen, han har været på, før han ankommer til Asiens svar på New York.

 

Håndværket i orden

At stå på en scene syntes at være en fremtrædende del af Jonatan Spangs DNA. Eller måske skulle vi skrive Jannik Kåre Jonatan Spang Olesen. For det er navnet, komikeren fik af Karsten Spang Thomasen og Dorrit Olesen i Gladsaxe, da han i 1978 kom til verden fik sit navn. I et interview til magasinet ”Alt for Damerne”, fortæller han, at en af pointerne med at blive komiker og skuespiller var, at han ikke havde lyst til et otte til fire job ligesom hans far, der var ingeniør.

 

Bevæbnet med den motivation sikrede han sig i 1998 en af de eftertragtede og få pladser på Skuespillerskolen i Aarhus og samme år debuterede han som standupkomiker. Han fik hurtigt hård hud på fodsålerne af at stå så meget på de skrå brædder, og allerede året efter i 1999 vandt han DM i Stand-up. Således rykkede han fra amatørenes rækker og op blandt de professionelle. Udstyret med den værktøjskasse af virkemidler, som en skuespiller får via sin undervisning, viste han hurtigt, at han havde strenge at spille på, som ikke er tilgængelige for hans kollegaere.

 

Universelle temaer

Comedy kan have mangt en form. Jonatan Spang har gjort det til sit speciale, at tale om temaer, som vi alle kan forholde os til. Hans sidste fire shows har haft titlerne: Damer, Familie, Bryllup og – sidste skud på stammen – Danmark fra sommeren 2016. I hvert show behandler han det nære, som vi alle oplever. Om det er første møde med den nye svigerfar, panik-oprydning når mor kommer på besøg eller mænds underen over kvinders manglende evner til at kommunikere – en Yankee Bar ER fyldt chokolade.

 

Når Jonatan Spang gæster Hong Kong vil han optræde med et show, der ikke tidligere har været vist.

 

På de skrå brædder

Selvom standup i dag er en stor del af Jonatan Spangs liv, fik han også brugt sin uddannelse som skuespiller i mere klassisk forstand. Han har for eksempel medvirket i Charles Dickes ”Store Forvetninger” på Aarhus teater og ”Kjeld og Dirk – en kærlighedshistorie” samt flere andre teaterstykker. Desuden besad han fra 2007-2009 direktør for Nørrebro Teater sammen med Kitte Wagner.

 

Med genfortolkningen af stykket ”Gynt” af Henrik Ibsen på Betty Nansens Teater og ikke mindst forestillingen ”Bibelen” formåede Jonatan Spang desuden at bygge bro imellem sine to verdener. Stykkerne står som milepæle for en ny teatertype ved navn: Skrako, som er en hårdtslående cocktail bestående af rap, comedy og skuespil. Begge gange fik både formen – og teaterstykkerne i sig selv – ros, som Jyllandspostens anmelder Henrik Lyding for eksempel skriver om ”Bibelen”:

 

”Skrako fungerer den glimrende som en uhøjtidlig og afvekslende carbaret med sange, monologer og sketches.”

 

Udover Jonatan Spang var navne som Rune Klan, Linda P, Bukki Blæs, Bikstok Røgsystem, Malk de Koijn og Carsten Bang også på rollelisterne til de to forestillinger.

 

Det stor lærred

Et af de projekter, som har fyldt meget de senere år er indspilningen af showet ”Lillemand”, hvor Jonatan Spang sammen med komikerne Linda P. og Torben Chris har skrevet manuskript. Det har ifølge Jonatan Spang været en dejlig forandring at arbejde på et projekt i længere tid, da jobbet som komiker og skuespiller ofte indebærer usikre arbejdsforhold. Han siger til magasinet ”Alt for Damerne”:

”Nu kan jeg da pludselig godt forstå, at folk er glade for at have et fast arbejde, for man føler sig selvfølgelig meget mere sikker, end når man arbejder freelance.”

De senere år har Jonatan Spang desuden fået flere roller i danske film deriblandt ”Fidibus” (Hella Joof), Talenttyven (Mette Heeno), De unge år: Erik Nietzschen (Jacob Thuesens) og ikke mindst ”Alle for en” og efterfølgeren ”Alle for to”. De to sidstnævte film har været store publikumssucceser i Danmark. Her spiller Jonatan Spang sammen med kollegaeren Mick Øgendahl og Rasmus Bjerg barndomskammerarer, der befinder sig på hver sin side af loven.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *