Advents- og julenyt fra Sømandskirken

Kalender 

3. søndag i advent, den 12. december kl. 13.30: Lucia-gudstjeneste.

Traditionen tro fejrer vi Lucia med børn og voksne – og efterfølgende sammenkomst med
kakao, kage osv. i Danish Room.
For de børn, som ønsker at være med i Lucia-optoget, er der øve-tid, lørdag den 11. december kl. 14 i Danish Room.
Husk tilmelding via hjemmesiden eller Facebook

24. december kl. 12: Julegudstjeneste.

Vi fejrer julegudstjeneste for børn og voksne. Vi synger de klassiske julesalmer – og går bagefter op i Danish Room hvor vi kan sige glædelig jul til hinanden. 
Tilmelding på linket her:  
https://forms.gle/wJ83b4FrdWSUoCzK8 og snarest på Facebook og hjemmesiden.
 

Sømandspræsten på plads


Kaptajn Jesper Henriksen og sømandspræst Rebecca Holm

Efter 14 dages karantæne er jeg nu endelige ude i ”den virkelige verden” igen. Jeg er blevet godt modtaget af Margith og Thor, som skridt for skridt indfører mig i både arbejdet, og hvordan jeg personligt finder mig til rette i denne spændende storby.

Margith har taget mig ved hånden og introduceret mig til alle i Mariners Club, både sekretærer, assistenter og de andre sømandspræster, som vi deler bygning med. Vi har fået lavet havnepas og har allerede besøgt et skib sammen – Skagen Mærsk! Det var en fornøjelse endelig at komme ombord igen, for det er snart halvandet år siden, jeg besøgte mit sidste skib, da jeg var assistent i Singapore.

Jeg glæder mig selvfølgelig også til at møde alle jer fra DK-community, nogle af jer forhåbentlig til DCC Xmas-party lørdag den 4. december.
Thor har sat mig ind i, hvordan vores online-kiosk fungerer og jeg har mødt Pelle og Palle. I skrivende stund har jeg kun været i kirken i tre dage, så der er selvfølgelig meget mere, jeg skal introduceres til.

Ved gudstjenesten d. 5. december bliver jeg officielt indsat som sømandspræst og efterfølgende vil der være en lille sammenkomst i Danish Room hvor jeg håber at hilse på nogle af jer.
Den 24. december er der naturligvis julegudstjeneste – måske to – alt efter hvor mange, der tilmelder sig. Er der nogle, som skal sidde alene juleaften, er man meget velkommen til at komme i kirken om aftenen, hvor vi vil spise julemad sammen, lege pakkeleg og ellers bare hygge helt uformelt.

Jeg vil også gerne gøre opmærksom på, at vi i starten af næste år får et hold konfirmander. Der kommer mere information ud om tilmelding, forældremøde og meget mere, men I kan måske derhjemme allerede nu begynde at tale om, hvad konfirmation betyder for jer. Er man ikke helt sikker på, om man vil konfirmeres eller ej, er man velkommen til alligevel at deltage på holdet og så tage sin endelige beslutning når forløbet er slut. Vi arbejder ikke med tvang her i kirken, men vil gerne invitere jer unge mennesker indenfor.
Jeg håber snart at møde jer alle sammen og har man lyst til en snak med præsten om stort eller småt, kan jeg altid kontaktes.
Rebecca Holm
 

Fanny Lei
Organist for den danske menighed i Hong Kong i 25 år

Nærmest ved et tilfælde fik vi ved kirkefrokosten den 7. november spurgt Fanny, hvor længe hun havde været organist ved de danske gudstjenester i Hong Kong. Hun tænkte sig lidt om, – og sagde så: siden 1996. Så skulle jeg lige regne – ikke så længe – og udbrød: Det er jo 25 år siden! Det skal vi da fejre.

Fanny har siden da været tilbage i sine gemmer og konstateret, at den første gudstjeneste var den 10. november 1996 i Tsim Tsa Tsui. Fanny havde få dage forinden haft møde med daværende sømandspræst, Hans Vestergaard Jensen. Forbindelsen var blevet til gennem én af Fannys pianist-kolleger. Fanny Lei er uddannet pianist og har undervist klaverelever i alle årene. Det var et stort ønske fra præst og kirkeråd at få en stabil og fast organist, – der havde åbenbart været mange forskellige. Det ønske gik i opfyldelse, kan vi konstatere her 25 år efter!
 
Den anden gudstjeneste, som Fanny blev bedt om at spille til, var den 17. november – ugen efter – i Mariner´s Club i Kwai Chung – kl. 19.30. Det var langt væk, og før der var MTR station i Lai King. Det var en lang rejse – og så helt ude på havnen, og så ovenikøbet, når det var mørkt, husker Fanny sin reaktion! Men også det blev en vane – og i disse år holdes alle danske gudstjenester her.

Instrumenterne har altid været keyboards – og efterhånden blev det også bedre instrumenter. I begyndelsen fik Fanny tilsendt salmer og noder fra koralbogen pr. fax. Nogle af disse noder har hun endnu – for så vidt som faxen stadig kan læses og noderne ikke er helt udviskede.  Siden har Fanny fået koralbøger hjemme, og fax-kommunikationen afløst af mails og telefon.

Fanny har også spillet til gudstjenester for den svenske menighed, og indimellem også for nordmændene og tyskerne. I en årrække fra 1991 til 2012 akkompagnerede hun til de engelske Carol-gudstjenester i TST op til jul. Fanny understreger, at den danske menighed har første prioritet! Det er vi glade for! Efter en operation havde lægen forbudt hende i 2017 at spille til julegudstjeneste, som var 12 dage efter operationen. Det gjorde hun alligevel!
Fanny har mange erindringer fra tiden med danskerne. Engang kom hun til Mariner’s Club i Kwai Chung en søndag morgen – og der var ingen! En opringning til Hans Aage Koller afslørede, at de alle var i TST. Fanny nåede frem – med taxa.

Jeg spurgte, hvad der var det værste ved at være organist for den danske menighed! Hun svarede: Når jeg – men det var kun enkelte gange – ikke fik besked om at gudstjenesten var aflyst! Og så spurgte jeg, hvad der var det bedste: mødet med de mange forskellige mennesker, – og følge mange af dem igennem årene. Desværre er der færre danskere nu, – selv om det ser ud til at børnene er tilbage igen. Det kan vi da roligt sige efter en familiegudstjeneste sidste søndag, på 1. søndag i advent med rigtig mange børn og voksne! Sangen i kirken var måske også bedre tidligere! Gad vide, om det er præsternes salmevalg, der har ændret sig!

Det er en stor fornøjelse som præst at arbejde sammen med Fanny. Det er så kompetent, professionelt og bare i orden, når Fanny sidder med musikledsagelsen til gudstjenesterne. Og hendes gode humør er ikke til at tage fejl af – heller ikke, når hun kaster sig ud i at slå katten af tønden til fastelavn! Men det er da et savn, at det glade smil skal gemmes bag en maske i disse tider.

Til lykke med jubilæet og en stor og varm TAK til Fanny for de 25 første år som organist ved de danske gudstjenester i Hong Kong.


       

Fanny i TST                           Fanny ved klaveret i Kwai Chung
Margith Pedersen

 

TAK

Min tid som fungerende sømandspræst igennem 3 perioder i 2020 og 2021 er ved at være slut. Sømandspræst Rebecca Holm indsættes på søndag, den 5. december.
TAK til Kirkerådet og I fantastisk flittige og dedikerede medlemmer og jeres fantastiske arbejdsindsats! Tak for tiden, for udfordringerne og velviljen, for tålmodighed og gode råd, og for at måtte være en del af fællesskabet.  Tak for at jeg fik mulighed for at være en del af Sømandskirken i Hong Kong. Det har været en stor fornøjelse. Nu tager jeg til Danmark – til min familie, og ser, hvilke udfordringer der så kunne ligge forude.
Alt godt – og Guds velsignelse over Sømandskirken fremover.
Margith Pedersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *