Da julehyggen fandt vej til Hong Kong

Elleve små engle klædt i hvidt med glitrende sølvbånd om håret gled lørdag den 3. december op ad kirkegulvet til Santa Lucia-gudstjeneste. Efterfølgende delte julemanden gaver ud til alle artige børn, mens forældrene fik æbleskiver og glögg.

 

”Du bærer lyst frem. Stolt på din krone. Rundt om i hus og hjem, sangen skal tone. Nu på Lucia-dag, hilser vort vennelag. Santa Lucia, Santa Lucia.” Alex Garrfs tekst stævnede klingende ud i kirkerummet i TST mens optogets levende lys i børnenes hænder strålede om kap med blitzen fra forældrenes mobiltelefoner.

 

Lucia-optog og juleeftermiddag er en tradition i Hong Kong og netop den dag, hvor især børnefamilierne får ”hilst vort vennelag,” som verset lyder, inden julen for alvor står for døren og – for manges vedkommende – rejsen mod danske kolde himmelstrøg. Trods +25 grader udenfor fik 65 børn og voksne kickstartet julehyggen og sammen fik de lavet en generalprøve på både gavergivning og dansen om juletræet.

 

En stor dag for små størrelser

Enhver pige, der nogensinde har deltaget i et Lucia-optog vil vide, at det er noget ganske særligt. De 11 deltagere havde da også øvet søndagen før, så de var sikre på, at dagens opførsel ville forløbe efter planen. Og det er en stor dag, som mange husker efterfølgende siger kirkens ansatte Signe Trier Simonsen:

 

”Det er sjovt. Der er ikke en af de mødre, som har været til øvning af Lucia-optog med deres børn, som ikke har kunne huske navnet på hende, der fik lov til at være Lucia-brud da de var børn. For det er bare noget helt særligt at skulle gå foran alle med et levende lys i hænderne. Det bliver bare næsten ikke større i en den alder. Netop derfor er det også en skøn tradition at holde i live her langt fra Danmark.”

 

Netop traditionen med Lucia-optog er faktisk et sammenskudsgilde, hvor forskellige europæiske lande har bidraget. Selve Lucia-melodien og tekst, som omhandlede en sømand, stammer oprindeligt fra Napoli omkring år 1849, og er blev indspillet af for eksempel Elvis Presley. I begyndelsen af 1900-tallet hørte svenskeren Gunnar Wenneberg melodien og skrev så tekst til om Santa Lucia – og det er den udgave, Axel Garrfs danske Lucia-sang bygger på.

 

Gudstjeneste og juletraditioner

Til julegudstjenesten fortalte Anders Skaanning Andersen blandt andet om, hvordan han første gang fejrede jul langt væk hjemmefra i Egypten. En jul, der ikke handlede så meget om traditioner men mere om at være sammen.

 

”Traditioner er skønne – og når du bor langt væk hjemmefra værner du om muligt endnu mere om dem. Men vi må aldrig lade traditionerne komme i vejen for det, julen – og de fleste andre højtider handler om – nemlig om at være sammen og fejre kristendommens glade budskab. Om vi så får juleand, risengrød eller havregrød for den sags skyld, så er det ikke det primære.”

 

Anders Skaanning Andersen befandt sig i Egypten i 2007, da han arbejdede for DanMission. Efter endt gudstjeneste gik turen ovenpå til China Coast Bar, hvor der ventede juletræ, glögg, æbleskiver og lune pølsehorn. Samtidig var der opstillet lege-stationer med Lego, legetøj og juledekoratioens-remedier og Signe Trier Simonsen og Dennis solgte danske julevarer. Dennis Boelt siger:

 

”Hvis vi kan forsøde lidt af julen – eller tiden op til hjemrejsen med lækkerier, så gør vi det selvfølgelig gerne.”

 

Gaver til artige børn og julemandsbesøg

Ingen juletræs-eftermiddag uden julegaver og jule-godte-poser. Julemandens værksted viste sig endnu engang fra sin bedste side og leverede fine gaver til de over 30 børn, som var med. Anders Skaanning Andersen siger:

 

”Vi vil endnu engang gerne sige tak til vores sponsorer, der bringer lidt ekstra juleglæde til danske børn. Og til julemandens assistent Signe, som har pakket alle gaverne ind og slikposer”.

 

Julemanden – som havde parkeret sine rensdyr på taget, kom ned i egen person og delte ud. Dog selvfølgelig kun til dem, der havde opført sig pænt i det forgangne år. Først skulle der dog danses om juletræ og synges ”På loftet sidder nissen med sin julegrød”.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *